Egyéb

Buddha a vad vágyak kereszttüzében

By on július 28th, 2015

Witch-after-dark-23977122-400-534„Mert lennie kell valahol a földön egy olyan helynek, amelyre egyetlen nemzet sem tarthat kizárólagos igényt, ahol a béke, egyetértés és harmónia az úr, ahol a szellem és a haladás kapnának elsőbbséget a vágyak, a szenvedélyek és az anyagi élvezetek helyett”

Nos, ez az idézet egy bizonyos indiai Anyától származik, akiről méltán hihetné az európai ember, hogy kissé naiv és ábrándozó teremtés, pedig nem az.

Mert mi, akik benne élünk és eszerint teszünk, cselekszünk, gondolkodunk nem is érthetjük, amit ő és Sri Aurobindo sugallt.

Mondhatnánk azt, hogy gyengék vagyunk, elveszi az eszünket a gyönyörű, elegáns, gyors autó, megveszünk egy formás popsiért vagy egy pár dögös ciciért, törtetünk egy jobb munkáért, ha kell egymás eltiprásával, óriási hitelekbe verjük magunkat egy szebb és jobb életért. Mert azt hisszük, vele majd jobb lesz, mert csinosabb, fiatalabb, gazdagabb és izmosabb, mert úgy érezzük, hogy nekünk ez kell, mert nem férünk el két-három szobában, egy fürdőszobával és egy erkéllyel, hanem nagyobb és drágább kell, mert ez a logikus – ezt is megmagyarázzuk. Azt gondoljuk, hogy a gyorsabb és kényelmesebb státusz szimbólum, a márkásabb presztízs kérdés, a festett, felfújt és mű majd dekoratívabb és jobb benyomást kelt rólunk. Abban reménykedünk, hogy az anyagi javaink azok, amiktől többek lehetünk mások szemében.

A valóság azonban más, mert lehet, hogy ideig-óráig az kell, akinek nagyobb, szebb, drágább van, de hamar rájövünk arra, hogy nekünk az számít, ami bent van. Ha átlátunk a felszín alatt és megérezzük a valódi lényt, arra is ráérzünk, hogy miért kell ez/ő nekünk.

De a mi világunkban semmit sem teszünk céltalanul. Akkor megyünk dolgozni, ha pénzt akarunk keresni, akkor tőzsdézünk és járunk fogadni, ha még többet akarunk, és nem félünk még kockáztatni sem, akkor váltunk párt/társat, ha azt gondoljuk, majd találunk egy jobbat.  Akkor költözünk el, ha tágasabbat és kényelmesebbet akarunk, akkor locsoljuk meg a virágot, ha azt akarjuk, hogy szebben mutasson az erkélyen/szobában/teraszon, nem pedig azért, hogy tovább éljen. Azért veszünk kutyát vagy macskát, hogy ne legyünk egyedül és még többen szeressenek minket, azért csinálunk gyereket, hogy ne legyünk magányosak és legyen családunk, azért vagyunk kedvesek sok emberrel, mert azt akarjuk, hogy ők is azok legyenek velünk.

Ömlik az ego és csak hajtjuk a vágyakat. A többség úgy él, mint egy gyermek, azt hiszi, ha az álmait hajtja, majd jobb lesz. De nem lesz az, egy tárgytól, legyen az egy ház vagy egy új óra, nem lesz jobb az életünk.

Gyengék vagyunk, de esendőek is egyben. A szenvedély maga a drog, ami hajt minket a mindennapokban, és ha nem lennének vágyak, vajon miért küzdenénk? Ha régen sem lettek volna vágyaink, most még nem ismernénk Amerikát, nem találtuk volna fel az Otto-motort, nem lenne telefonunk és még egy náthába is belehalnánk. Nem lenne jármű, nem lennének gépek, sem gyógyszerek, sem technika. Kevesebb lenne az információ, ennek ellenére nem biztos, hogy szegényebbek lennénk.

Ha nem hajtaná az emberiséget a vágy, a tudás szomj, a tapasztalás, akkor spirituális tanok sem lennének, sem vallás, sem hitrendszer. Nem született volna meg az anyagi lét sem, nem ismernénk se kort, sem időt.

A valóság az, hogy a jelenlegi emberi lét alkalmatlan erre a fajta létezésre, mert amíg gondolkodó emberek lakják a Földet, addig elképzelhetetlen a béke, az egyetértés és a harmónia.

De nem biztos, hogy ez baj…ez a jelenlegi földtörténeti kor izgalmas velejárója.

TAGS
Naptár
2021. március
H K S C P S V
« jan    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Friss
    Statcounter
    stats for wordpress