Polgár

Gondolataim szabadsága?

By on december 10th, 2014

bigstock_Into_The_Light_23653Az egyik legjobb dolog, ami velem, emberrel történhet, hogy azt gondolok akármiről, amit, és amikor csak akarok. Ebbe nem szól bele senki, hiszen meg sem teheti. A gondolataimba nem lát bele, nem tudja kontrollálni, nem tudja összezavarni, vagy kitörölni. Az összes gondolatom csakis az enyém, senki másé. Ha akarom, akkor szeretek, ha akarom, akkor utálok, ha akarom, akkor szép vagyok, vagy lusta, vagy hiperaktív, vagy irodalmi, vagy humoros, vagy tudományos. És ami legszebb, lehetek önmagam pszichológusa. Ha akarom, elfogadom, amit mondok, de ha akarom, megvétózom és nem engedem el. Ha akarom, szabadon szárnyalhat, de ha akarom elzárom és nem engedem kimászni a fejemből.

Hívhatnám vélemény szabadságnak is, de nemcsak véleményünk lehet valamiről, hanem gondolkozhatunk, képzelődhetünk és álmodozhatunk kedvünkre. És ebben senki sem gátolhat meg minket.

Ismerek olyan embert, aki egy saját világot képzelt el magának és abban él, amikor túl szürkének éli meg a mindennapjait. Amikor nem sikerül valami, vagy kudarcot vallunk, teljesen tiszta dolog, ha a saját gondolatainkba bújunk és egy kicsit elmerülünk lelkünk útvesztőjében.

Lehetünk mi szerelmesek vagy utálhatunk olyan embert, akit az életben nem szeretünk, vagy nem utálhatunk. De szabad a gonosz gondolat, a szexuális fantázia és az elmélkedő lelki játék.

A lényeg nem más, minthogy mindenki arra gondol, amire akar, még akkor is, ha az mások számára nem értelmezhető. Megélni persze nem kell mindent, de a gondolatokkal játszani is lehet, ami az elme kellemes szabadsága.

TAGS
Naptár
2020. november
H K S C P S V
« szept    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Friss
    Statcounter
    stats for wordpress