Polgár

A tökéletesség elérhető?

By on július 22nd, 2014

eyesblueNem. És itt vége is lehetne az írásnak, csak a valódi kérdés az, hogy miért akarja mindenki elérni, és miért ez ma vágyaink netovábbja.

Amikor kislány voltam, mindig arról ábrándoztam, hogy milyen is lehetnék, ha nem én lennék, azaz amilyen soha nem is voltam. Hogy mennyivel egyszerűbb lenne az élet, ha kék lenne a szemem és eredeti, tejfel szőke a hajam. Vajon mit gondoltam, hogy akkor jobb jegyet kapnék matekból, vagy kevesebbet hívnák be a szüleimet azért, mert folyton beszélgetek az órákon? Lehet. Ezt sulykolták belénk már akkor is, holott nem volt még Google, de volt Bravo és Ifjúsági Magazin. Már akkor is mindenki az ideálokat kergette, hajkurászta és akarta elérni. Hozzáteszem, hogy így barna hajjal és barna szemmel is sikerült olyan maradandót alkotnom, hogy még a bölcsis óvó nénik is emlékeznek rám.

Egyszerű, én is ugyanazzal a Barbie-val játszottam, amellyel sok ezer kortársam. Aki hibátlan, kék szemű, tejfel szőke hajú?nincs narancsbőre, nincs rajta 5 kg felesleg és napozás nélkül is enyhén barna, teste rugalmas és feszes, mint aki éjjel-nappal sportol, tekintete pedig olyan harmóniát sugároz, mint aki egész évben nyaral. Mert az emberek mindig szerettek ideálokat gyártani, megmagyarázták, hogy aki szép, azaz tökéletes, az nyilván boldog, okos és kiegyensúlyozott. Nincsenek anyagi gondjai és az egész élete egy csodás vakáció. Mert aki szép, azt felveszik bármilyen munkahelyre, átengedik bármilyen vizsgán, megkap bármilyen asztalt és előre engedik az élet bármely útvesztőjén.

?Ma már a tökéletesség elérhető!? Hirdeti minden plasztikai sebész, fogyókúrás kezelés, krémek, pakolások, tabletták, de még pszichológusok és természetgyógyászok is szakosodnak arra, hogy az ember elméjét tisztítsák és mechanikusan kiegyensúlyozottá tegyék.

Pedig lehet, hogy pont ettől vagyunk különlegesek. Hogy mindenkin van valami szokatlan, valami ?hiba? ? ami nem is biztos, hogy az ? csak ettől lesz egyedi. Hogy nem biztos, hogy mindenkinek tökéletes boldognak kell lenni, hogy igenis néha éljük meg a bánatainkat és ha kell, akkor sírjuk ki magunkból a panaszokat. Hogy igenis van néha lent és nemcsak fent. Hogy reggel nem biztos, hogy mindenki mentes a ráncoktól és a bababőr nem egy egész életen át tart, akármit kenünk is magunkra.

A tökéletesség nem lehet cél. Cél lehet egy új munka, egy új társ, de az is, hogy egészségesebben éljünk. Lehet terv, hogy mostantól sűrűbben látogatjuk az edzőtermet vagy éppen többször eszünk zöldséget, mint szénhidrátot. De ezektől nem a tökéletesség felé közelítünk majd, hanem afelé a cél felé, hogy az életünk harmonikusabbá váljon. Mert ezért tehetünk és ezért talán érdemes is…

TAGS
Naptár
2020. november
H K S C P S V
« szept    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Friss
    Statcounter
    stats for wordpress