Rólam

Zene és Én ? ?Pacsiztam Beyoncé-val is!?

By on július 8th, 2014

music-icon (1)Sok éve gondolkodom azon, hogy mit is jelent számomra a zene hallgatása, élvezete, művelése és minden, ami ezzel a fogalommal kapcsolatos.

Rá kellett jönnöm, valójában mindent. Az életet, a szépségek, jóságok megélését, az imádatot, a boldogságot, a szerelmet, a szomorúságot, a magányt, a depressziót és még sorolhatnám. Szimplán azért, mert eddigi életem minden egyes percét átjárja a zene iránti mélységes vonzódásom.

Egészen picúr koromban, – de leginkább itt arra az időszakra tudok csak visszaemlékezni, amikor már értettem, hogy élek ? azaz az óvoda körüli időkben élvezettel hallgattam és kívülről fújtam a Kaláka, a Neoton Família és Az István a király összes nótáját. Emiatt meg is kaptam középsős koromban a farsangi buli előtt, hogy: ? A Zsuzsi nem hozhatja be Az István a király kazettáját?, mert amúgy is rongyosra énekli egész nap, és már nagyon unja az egész VII. kerületi, Damjanich utcai óvoda.

Általánosban nagy változások kerítettek hatalmukba, zenei periódusokra lehetett osztani az éveimet. Csak nagyon röviden, a kezdeti éveimet rock és pop lázban égve töltöttem, amikor Alice Coopertől kezdve, a New Kids ont he Block-on át hallgattam szinte mindent. Ha suli diszkó volt, azt rendszerint izzadásig végig táncoltam.

A nagy váltást a tinédzser kor hozta meg számomra. A nőiesség megjelenése, és a mindig divatos depresszió, megújított mind külsőben, mind zenei ízlésben. Elkezdődött egy rövid (2-3 év) dark korszak, ahol mindennapos öltözékem mindegy volt, csak fekete legyen és walkman-emből pedig Depeche Mode vagy Bonanza Banzai szólt.

Ezt életem legélesebb váltása eltörölte, a német televíziós csatornák hatására az elektronikus zene bűvkörébe kerültem. Ez a rajongásom azóta is tart, bár fűszerezte ezt már mindenféle korszak. Voltak nekem is hip-hop/rap időszakaim, vagy rövidebb rockos, Guns?n? Roses/Aerosmith kitérőim. Hosszabb időszakra voltam Prodigy vagy Acid/Rave/Trance/House rajongó, de hallgattam egy időben rengeteg jazzt vagy komoly zenét, Vivaldival az élen. Megfogott egy időben a latin zene is, és a Buena Vista Social Club azóta is háttérzenéim részét képezik. Az R?n?b sosem volt a kedvencem, de számtalan helyen megfordultam, ahol csak erre szórakozhattam. Ennek igen nagy löketet adott, amikor Beyoncé-val egyszer valóban pacsiztunk.

Ekkor már a klubok hatása is mélyen belém ívódott, hiszen a Hully Gully ?pizsamás? bulijain órákig táncoltunk Dj Bobo-ra vagy a Mr Presidentre, de sokszor meghívott vendég volt a Scooter is, akikkel többször sikerült beszélgetnem is. A High Life már a rave és a house zenékről szólt, a Hyperspace partik pedig, a még keményebb elektronikáról. Szerettem ezeket is nagyon, bár mivel sosem használtam tudatmódosító szereket, így olykor eléggé kilógtam a sorból.

De meg kell említenem a musicales időszakot, ami pedig a színház iránti mélységes alázatomból és imádatomból ered, nem mellesleg magam is gyakorolhattam ezt színiiskolában és a színpadon is egyaránt.

Felnőttebb koromban már a baráti köröm zenei ízlése után kellett mennem. Hiszen ha ők mást szerettek, amit én, akkor olyan helyekre kellett mennem, amit a többség kedvelt. Jártunk régen a Bahnhof-ba, Bedrock-ba, aztán a Cactus és a Portside nevű helyekre. Majd jött a B7, ma már Peaches and Cream, vagy korábban az E-play vagy a Bank.

Minden zenei műfaj, amely megjelent az életemben, egy-egy akkori hangulatomnak megfelelő korszakot jellemzett. Amikor először szerelmes lettem, vagy amikor elkezdtem szórakozni járni, mindig mást kedveltem. Lényeges volt az is, amikor énekelni kezdtem, vagy amikor főiskolára jártam, esetleg éppen már dolgoztam. Minden életterületemnek más-más zenei hangzás adott komolyabb löketet.

Időnként csodálkozom azon, hogy még hallok és jó a fülem. Dj-ket megszégyenítő mennyiségben volt már a fülemen fülhallgató, ráadásul sosem kíméltem, hogy ne élvezhessem teljes hangerőn ezeket a zenéket.

Zene iránti szerelmem az életem sok változásával együtt, csak még nagyobb hangsúlyt kapott. Énekelni, zenét hallgatni, élvezni és művelni mindig is fogom, mert anélkül nem múlhat el nap, hogy ne érintsen meg egy zene vagy ne merüljek el egy szám hallgatása közben. Ha rossz kedvem van, vagy éppen szárnyalok a jó hangulatban, előveszem a több gigányi zenei repertoáromat és válogatok belőle. Zenét hallgatni és énekelni mindig jó, hollárihollárihó?.

TAGS
Naptár
2020. november
H K S C P S V
« szept    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Friss
    Statcounter
    stats for wordpress