Egyéb

A Svéd Nők élete jobb, mint a Magyar Nőké?

By on szeptember 25th, 2013

blue_womenA magyar nők jelenlegi helyzete egy nehéz téma és nem is akarok nagyon részletesen beleugrani, hiszen nem vagyok szociológus, maximum kulturális antropológus szemmel lennék képes vizsgálni a helyzetet. De valójában, megérintett egy cikk.

A svéd nőkről olvastam és arról, hogy náluk mennyivel kedvezőbb a ?gyengébbik? nem sorsa, nincs hátrányos, sőt semmilyen megkülönböztetés, egyformák a fizetések és a lényeg a nemek közti egyenlőség megteremtése, úgy, hogy eltörlik a nemeket és egy semleges nemet ?hoznak létre?. A han (nő) és a hon (férfi) után megjelent a hen, azaz a nemtelen. De kérdés az, hogy bár irigylünk tőlük sok szokást, valójában jó ?e ez a számunkra teljesen abszurd életfelfogás.

Mert az nagyon jó, hogy pl. a Gyesen lévő nők a fizetésük 90 % !!!!-át kapják az államtól, bár a Gyes mindössze csak 16 hónapig jár. (Nem egyértelmű, hogy ez jó-e vagy sem) Viszont utána a munkáltató köteles visszavenni a dolgozót, ugyanabba a munkakörbe, ugyanolyan fizetéssel. Ez is inkább jónak mondható. Hiszen nincsen az a létbizonytalanság, mint itthon, hogy szinte 90 %, hogy nem ülhetsz be ugyanabba a pozícióba, amiben előtte dolgoztál, de főleg nem azt a fizut kapod majd és ami a legrosszabb, hogy valószínűleg hamar el is bocsátanak. Borzalom.

Döbbenten olvastam egy olyan intézményről, melyet óvodának hívnak Svédországban, de nem tanítják a fiúkat autókkal játszani és focizni, a lányok pedig nem főzőcskézhetnek és fésülgethetik a babájuk haját, nem beszélve arról, hogy el van dugva előlük a Csipkerózsika és a Hófehérke, mert ezekben a mesékben komoly szerepet kap a nemi identitás. Ez viszont nem hangzik jól.

A svéd férfiak nem fizetik az italt, ha fel szeretnének szedni egy lányt, nem udvarolnak és nem nyitják ki előre az ajtót. A svéd nők pedig neveltetésükből eredően nem is várják el ezeket az ?ódivatú? szokásokat. Mondjuk, miért is várnák el, hiszen ugyanannyi a fizetésük és ugyanazokat a tevékenységeket űzik, legyen az otthoni barkácsolás vagy háztartásvezetés, amit szigorúan közösen végeznek, pontos munkamegosztással. Talán nem véletlen, hogy az IKEA-ban is minden bútort könnyedén össze lehet szerelni, akár egy nő is képes lehet rá! Hozzáteszem, hogy korábban a bonyolultabb darabokat is képes volt egy nő összeszerelni, talán felemelni két kézzel egy franciaágyat, az lehetett kicsit nehezebb ügy.

De kérdés, hogy ezt a svéd mentalitást el tudnánk-e képzelni a saját életünkben, vagy inkább jobban tetszene a sziesztázós, ?mammmma? életfelfogás, ahol egyértelműek a nemi szerepek, a nő helye a tűzhely mellett van, a férfi meg menjen pénzt keresni. Ahol a férfiak éjjel-nappal csak udvarolnak, és élesen meghúzzák a határokat a két nem konkrét feladatai és szerepei között.

Hát, talán a kettő között lenne a legjobb, valahol félúton?

TAGS

2013. szeptember 25. szerda

Naptár
2020. április
H K S C P S V
« nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Friss
    Statcounter
    stats for wordpress