Egyéb

Napi Drogunkat add meg nekünk!

By on július 2nd, 2013

blue_lines2Mára teljesen elavult az a kifejezés, hogy drogozás, mert nem csak annyit takar, amit korábban. Az eredeti jelentése: drogot, kábítószert használó egyén. De manapság nemcsak ezt értjük alatta, hanem megjelentek egészen új, másfajta drogok, mellyel kapcsolatos függőségünket nem igazán ismerjük be még magunk előtt sem.

Az első és legfontosabb drogunk ma az Internet. Csak nyugodtan vallja be mindenki magának, hogy igenis függő. Aki reggel azzal kezdi ? kávé és slozi helyett ? hogy nyúl a telefonért, hogy megnézze milyen méljei jöttek az éjjel, az bizony függő. Aki elalvás előtt még ráfrissít a gmail-re vagy lenyomja a kezdőlapot a facebook-on, az is függő. Aki telefonon naphosszat figyeli, követi az össze e-mailjét ? freemail, hotmail, gmail stb. ? az függő. Aki nap, mint nap posztolja, hogy merre megy, kivel, miért, milyen ruhában és ott mit eszik, és mikor megy pisilni, az függő. Aki nem hajlandó betenni a lábát sehova, ahol nincs wifi, az függő. Aki second life-ot él és nem bírja ki anélkül, hogy ne küldje el a tamagocsiját naphosszat dolgozni, enni és harcolni, aki tudja mire gondolok, amikor azt írom Bitefight, Ikariam és Travian, az függő. És ez logikus, az életünket egy nagyhatalom irányítja, a világháló, ahol mindenki híres és sztár lehet.

De függők vagyunk, ha állandóan telefonálunk, netezünk és posztolunk rajta, ha chat nélkül nem bírjuk ki egy percig sem, ha mindig a legújabb okos telefon kell nekünk és nem elégszünk meg a 12 megapixellel sem.

Függők vagyunk, ha kell a nagyobb és még nagyobb 3D-s tévé és hozzá a szemüvegek, vagy éjjel-nappal minden wifit kihasználva töltjük a legújabb filmeket. Szinte még le sem forgatták Hollywoodban, mi este már otthon nézzük popcornnal a szánkban.

De függő az is, aki nem képes lemondani, aki nem képes életmódot váltani és nem vallja be magának, hogy evés függő. Ma már mindenkinek elérhető minden, bármerre lépsz Tesco terem, ahol szinte minden van, a legfrissebb pékáruktől kezdve az alaszkai füstölt lazacig. Roskadoznak a polcok a finomabbnál, finomabb, de egészségtelen ételektől. Van bennük minden, vitaminok, rostok, kőolaj és szárított csirke szemgolyó. Megesszük, sőt imádjuk, függők vagyunk és függünk is az élelmiszer ipartól. Senkinek sincs ideje naphosszat rohangálni a falusi hentes és a szombat reggel, piacon megjelenő Joli néni között. Gyorsan kell minden és alig győzünk válogatni. Költjük, sőt szórjuk a pénzt a függőségeinkre. Temérdek hizlaló édességre, egészségtelen pékárura, rossz minőségű felvágottakra.

El kell gondolkodni, hogy mi a fontos, mi a cél, mit akarunk. Ha nem akarunk elhidegülni a családtagjainktól, osszuk be az időnket és néhány órára tegyük félre a telót, a laptopot és a tévét és beszélgessünk vagy akár vegyünk a kezünkbe egy könyvet?persze nem azért, hogy kitámasszuk vele a laptopot, hanem, hogy olvassunk. Néha ? ha megtehetjük ? menjünk ki egy piacra, vegyünk idény zöldségeket, gyümölcsöket, süssünk otthon kenyeret és ne vegyünk meg a teszkós párizsit, hátha teszünk valami jobbat a testünkért és a lelkünkért?

TAGS
Naptár
2020. április
H K S C P S V
« nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Friss
    Statcounter
    stats for wordpress