Polgár

A tökéletes újságíró ? 5? ismérve

By on május 7th, 2013

blue_newsRendszeresen tapasztalom, hogy pocsék újságírók dolgoznak szerte az országban, nem is beszélve a tévés műsorvezetőkről.

1. Alapvető ismérv, hogy egy újságíró (azaz újságot író, készítő, szerkesztő) értsen ahhoz, amit készít. Azaz, nyelvtanilag üssön meg legalább egy 4-es 5-ös szintet és értsen a stilisztikához. Ne kövessen el nyelvtani hibákat, hiszen elméletileg az írásaiból mások akár tanulhatnak is. Legyen stílusa és az írása végig ugyanazt a gondolkodásmódot tükrözze. Ne ugráljon a műfajok és az idők között.

2. Szerintem az egyik legfontosabb ismérv, hogy értsen ahhoz, amit ír. Azaz legyen tisztában a cikk témájával, az interjúalany életével. Legyen felkészült és ne tegyen fel bugyuta kérdéseket. Legyen ideje a tökéletes interjú elkészítéséhez és ne sajnáljon több órát az utómunkálatokra. A jó munkához idő kell. Mostanában számtalan csapnivaló műsorvezetővel találkozok a tévében, akik nemhogy nincsenek tisztában az interjúalanyuk életével, de elképesztően unalmas és felszínes kérdéseket tesznek fel. Könyörgöm, akit az RTL Klubban foglalkoztatnak reggeli műsorban, az legyen már felkészülve. Mert tök mindegy, hogy Kiszel Tünde vagy Rogán Antal a vendég, legyen tisztában azzal, amiről érdeklődnie kell, és előző nap készüljön fel az interjúalanyból.

3. Nagyon fontos, hogy az arca legyen ?kicsit? póker fész, azaz ne látszódjon a véleménye, főleg abban az esetben, ha nem ért egyet az interjúalannyal. Hiszen nem feltétlenül kell egyet érteni mindenkivel, viszont a munka, az munka, azaz ha ezt a feladatot kapta, akkor ehhez kell ?jó fejet vágnia? és kihozni a maximumot.

4. Majd elfelejtettem az egyik legfontosabb ismérvet. Az újságíró/műsorvezető tudjon helyesen beszélni. Nemcsak arra gondolok, hogy ne legyen pösze, ne affektáljon, hanem legyen jó beszélőkéje és a nyelvtanilag ne kövessen el hibákat. Ezt is tanítják az újságíró iskolákban, mégis borzasztó műsvezek vannak, tisztelet persze a kivételeknek. (Az isteni Acél Anna pl. )

5. Ha valaki műsorvezetésre adja a fejét, könyörgöm, nézzen ki valahogyan. Öltözzön design-osan, járjon fodrászhoz, hallgasson a stylistra. (Legjobb esetben jó a stylist annál a műsornál) Öltözzön, sminkeljen számára előnyösen.

Hirtelen ennyi, ha kihagytam valamit, azt küldjétek el nekem.

TAGS
Naptár
2020. április
H K S C P S V
« nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Friss
    Statcounter
    stats for wordpress