Egyéb

Tervezni emberi dolog

By on május 2nd, 2012

blue_people2Az ember folyton tervez. Tervezzük a délutánt, a holnapot, a nyarat, majd a jövő évet. Persze nem mindig jön össze, úgy ahogy azt szerettük volna. Sőt az esetek többségében nem úgy alakulnak a céljaink, mint elképzeltük.

Ha eltervezzük előre a hetet, hogy majd holnap kitakarítunk, másnap elmegyünk bevásárolni, hétvégén pedig lazítunk a kertben, tuti, hogy másnap a gyerek beteg lesz és nemhogy takarítani, de elmenni wc-re alig jut időnk. Ha bevásárlást terveztünk, aznap fogadjunk, hogy még soha nem látott eső zúdul a kistérségre, ahol élünk és örülünk, hogy ki sem kell tennünk a lábunkat otthonról. Hétvégén pedig ha éppen nem szakad jégeső, akkor halaszthatatlan ügyintézésbe kell kezdenünk, mert elromlott a zár, leszakadt a függöny, az adóbevallást holnapig le kell adni, a gyereknek tönkrement a kerti rohangálós cipője, a hűtő kiürült és a csekket is SOS be kell fizetni, különben kikapcsolják a mobilt.

Ha megtervezzük a nyarat, hogy ekkor és ekkor esküvőre leszünk hivatalosak, hosszú hétvégét töltünk itt és itt, itthon pedig pihenünk ekkor és akkor, szinte biztos, hogy az esküvő napján beteg lesz egy családtag, a hosszú hétvége előtt anyagilag totál lenulláztuk magunkat, az itthoni pihenést pedig beárnyékolja, hogy pont azokban a napokban dőlnek meg a nyári hideg rekordok. Ha Balatonra megyünk, akkor azon a hétvégén zuhog az eső, ha Horvátországba készülünk, az út előtt vesszük észre 5 perccel, hogy nem váltottunk pénzt és a kocsin még téli gumi van.

Az egész életünk tervek halmaza, vannak, amelyeket nagyon várunk és boldogak vagyunk, ahogy közelít felénk a kitűzött időpont és vannak tervek, melyek a szükséges rosszak, melyek elől nem menekülhetünk, így inkább húzzuk, halasztjuk azokat.

Talán a legjobb, ha nem tűzünk ki távlati terveket/célokat, csak kis lépésenként araszolunk előre, és nem bánkódunk azon, ha néha vissza lépünk egy-két lépést?

TAGS

2012. május 2. szerda

Naptár
2020. április
H K S C P S V
« nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Friss
    Statcounter
    stats for wordpress