Polgár

Ciki a Social Media jelenlét?

By on április 17th, 2019

Borzasztóan sokszor hallom barátaimtól, ismerőseimtől, hogy milyen oltári ciki, ha készítek egy selfit magamról, a barátaimról, a családomról, vagy éppen velük együtt. Volt olyan is, hogy egy baráti társaságban láttam a jelenlévők két harmadán, hogy messzire elhúzódtak tőlünk, holott amúgy csak szerettünk volna egy jó fotót készíteni a közös bulizás alatt, és ennek érdekében képesek voltunk ezzel a feladattal eltölteni akár 15 percet is. Teljesen széthúzott a csapat, és órákig kellett utána magyarázkodnunk arról, hogy mi miért szerettünk volna egy nyomorult selfiet készíteni. Ugyanez igaz akkor, amikor állok egy szép hely előtt és képek készítek magamról és az adott látványosságról. Előtte körbe kell néznem, hogy nem látnak-e túl sokan, mert ha igen, akkor inkább el sem készítem azt a képet. Mindez azért, mert bár a 80-as, 90-es években voltunk gyerekek és tinik, belecsöppentünk egy olyan világba, ahol a technológia megköveteli a profi önbrandinget. Sőt olyan is van, aki ezt élvezi. Milyen egy valamit magára adó marketinges, ha nincsen insta profilja, minimum 2000 követője és legalább ugyanennyi profi posztja?

Holott a kérdést nem itt kéne kutatni. A gond nem itt van. Az emberek először a pszichés hátteret keresik. Konkrétan a családom előtt dugdosnom kell a legújabb fotóimat, és ha véletlenül beleakadnak egy-két újba, már ég a bőr a képemen, miközben a lesajnáló arcukkal kell megküzdenem. Mert, hogy azok az emberek, akik ritkán vagy sosem használják a social mediát, azok bizony azt hiszik azokról, akik ezt rendszeresen teszik, hogy önbizalom hiányosak, nincs rendben az önképük, abból táplálkoznak, ha like-okat gyűjtenek és kardjukba dőlnek, ha néhány naponta nem tesznek ki valami újat, valami szépet, valami agyonfilterezett fotót.

A valóság azonban ennél jóval árnyaltabb. Minden generáció másképp és más célból használja. Én, aki a 80-as években voltam kisgyerek, nekem újdonság volt.  15 éves koromban lett először telefonunk otthon, – holott a belvárosban nőttem fel – és maga a technológiai ugrás, csak jó pár évvel később következett be. Mobilom először 19 éves koromban lett, amivel inkább lehetett bazi nagyot ütni, mint telefonálni, főként nem sms-ezni. Szerintem az én generációm is mást és mást lát a social media használatában. Van, aki leginkább karrier építésre, információ közlésére, olvasásra, tanulásra használja, van, aki arra, hogy a barátaival, ismerőseivel tartsa a kapcsolatot. És van az a réteg is, aki élvezi ugyanúgy, mint a tinik. Én, aki világ életemben imádtam fotózni, mindegy vágyam volt gyerekkoromban – és még ma is – hogy legyen egy professzionális gépem. Mégsem alakult ez így, viszont lett egy mindent tudó telefonom, amit ha rendeltetésszerűen használok, akkor millió felhasználási módját és funkcióját kihasználhatom. A technika van értünk.

A tinik egy más világ. Ők ténylegesen brandet építenek, és milyen jó nekik, hogy már egész fiatalon, mindenféle iskola és posztgraduális képzés nélkül is, elsajátíthatják a marketing alapjait. Márpedig a marketingen múlik minden, hogy hogyan, milyen módon tudod eladni magad.

Sajnálom, hogy ma ciki használni, élni vele és kihasználni a tudását. És azzal sem értek egyet, hogy nap mint nap magyarázkodni kell azért, használjuk a telefonunkat egy csomó mindenre. 30-40 éves embernek, ha nem a kisbabáját vagy a kerti virágokat fotózza, akkor már ciki, mert miért akar ő a külsőségére vagy éppen a fotós képességeire büszke lenni?! Összességében úgy tűnik, hogy Magyarországon az emberek szokásos negatív felfogása alapján, kínos selfiezni, kínos bármi olyat tenni a telefonunkkal, ami nem társadalmilag elfogadott. Azért, ha egyszer tehetném belenéznék abba az adatbázisba, amit az emberek éjszaka, lopott órákban tesznek a telefonjukkal. Azt hiszem nagyot csodálkoznánk, holott ők is csak rendeltetésszerűen használják. ?

 

Legközelebb jön: a „mire használja egy felnőtt ember a telefonját” témakör

TAGS
Naptár
2021. április
H K S C P S V
« jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Friss
    Statcounter
    stats for wordpress