Polgár

Az önbizalom, a szerencse, a dollár milliók és a narancsbőr zűrös kalandjai…

By on június 14th, 2017

245744537_9b2401b807_bÖrök téma az önbizalom, vagy azért mert nincs vagy azért mert túl sok van. A valóságban azonban, ez is azoktól a fránya diszharmonikus fényszögektől, szerencsétől avagy a sikerességtől függ.

Egyfelől állandóan azt hallgatjuk, olvassuk, kapjuk az ívet, hogy legyen már több önbizalmad, higgy magadban, lásd a jó tulajdonságaidat, fejleszd a képességeidet, tudd, hogy meg tudod csinálni, fogadd el önmagad…bla-bla-bla. Másfelől pedig ömlik ránk a túlontúl sikeres emberek élete, pusztán csak azért, hogy tanuljunk belőle. Mégis azt hogyan tanuljuk meg, amibe ő beleszületett? Hogy az említett fenomenálisan, szuper zseni, akiről szó van, természetesen csakis, kizárólag, abszolúte magának köszönheti a véres verejtékkel elért sikereit, és csak apró betűkkel olvasható, éppen hogy csak egy nüánsznyi lábjegyzetben, hogy a szülei, bár gyári munkások voltak, éjjel-nappal castingokra hordták, vagy, bár a családját sosem érdekelte az irodalom, teljesen véletlenül volt egy író dédpapa, aki 100 évig publikált és kiadott 30 könyvet 100 milliós példányszámban, vagy a szülei – bár a fiú nem volt túl jó tanuló – egészen véletlenül a több milliárdos cégük – pitypang marketing igazgatójának – tették meg az amerikai egyetem (amit 9,5 évig járt) elvégzése után, hogy dolgozzon már valamit az a kölök. Nyilván vannak kivételek… bár valójában egy sincs. A múltban, a családi háttérben mindig van valami hátsó segítség, szándék, vagy egy jóravaló amcsi nagybácsi, aki teljesen véletlenül akkor patkol el, amikor a legnagyobb szükség van rá – és öröklődik meg egy 650 nm-es viskó Kentucky mellett, kerül elő a rég elfeledett értékpapír, melyet még maga Abraham Lincoln írt alá, szakad rájuk a bank egy kisebb afrikai ország éves GDP-jével, szagos, dollár milliókban –  ja és még sosem találkoztak vele.

Kivételek nincsenek, elég ha csak fellapozunk egy történelem könyvet bármely korszakból, mindenhol láthatjuk, hogy a legsikeresebb emberek előtti generációk, kemény márvány kövekkel alapozták meg a siker felé vezető utakat, halálra dolgozták magukat, kockáztattak, kínlódtak, szenvedtek és sokszor a saját életükben nem értek el akkora sikereket, mint későbbi családtagjaik.

Visszatérve az önbizalomra, az alapja minden esetben a sikeresség. Mivel ha valamiben sikeres vagy, akkor lesz önbizalmad. Legyen az szerelem, külsőségek, sok pénz, megbecsült munka, hatalom. 2017-ben ezek a szavak számítanak, attól lesz önbizalmad, ha k@va jól nézel ki, ha van melletted társ/szerelem/partner, ha döglenek utánad és mindenki számára kívánatos vagy, ha roskadozik a bankszámlád és saját flottád áll a kacsalábon forgó palotád előtt, ha mindenki tisztel, hisznek neked, kikérik a tanácsod, megfogadják azt, ami még sok pénzt is ér, ha neked dolgozik 50 vagy 5000 ember, és mind elhiszi és betartja az utasításaidat.

Az önbizalom ma fogyó eszköz, olyan mint a pénz, ha nincs, akkor fáj, ha sok van, az is csak bajt okoz. Középút pedig nem létezik, vagy csak ritkán. Ha nincs önbizalmad, mindenki sajnál, szánakozik, te magad is napjában többször megkérdezed, hogy nem baj, ha levegőt veszek, amúgy meg bocs, ha itt vagyok veletek, inkább elmegyek és lehúzom magam a klotyón, úgy mindenkinek jobb lesz. Ha meg sok van, hamar irtó ciki leszel, mert „mire van úgy oda ez a csaj, azt hiszi nem látjuk azt a 1,5 milliméteres narancsbőr csíkot a combján”, „nem halljuk, hogy a másfél órás, angol prezentációja alatt 2 mondatot tök hibásan mondott”, nyilván az ilyen jóakarókkal nem kell törődni, de Pumped Gabo, Ronaldo, Rikkardó, vagy még sorolhatnánk kik, tényleg jóval több, mint egészséges önbizalommal rendelkeznek. (sosem gondoltam, hogy bárhova képes leszek beilleszteni a Soundon betépetten mozgó, kigyúrt kölök nevét egy írásomba)

Vége: Éljen az egészséges önbizalom, már ha pontosan tudjuk mi is az. A tippem, hogy olyan személyt takar, aki ismeri önmagát, tisztában van a képességeivel, szereti vagy inkább kedveli önmagát, ha belenéz a tükörbe az általában az egészséges határon belül mozog, 20 mp és 1 perc között. Tehát se nem sírja el magát 5 mp múlva, miközben rohan a lámpa kapcsoló után, de nem bámulja büszkén a művileg felpumpált izmait 23 és fél perc után is lebénult izgalommal. Az önbizalommal rendelkező egyén leginkább a környezetét szereti, a családját előtérbe helyezi, meghallgatja a barátait, időt tölt velük és még ha néha el is sírja magát bánatában, másnap már teli szájjal vigyorog az egész világra.

TAGS

2017. június 14. szerda

2017. június 14. szerda

Naptár
2020. április
H K S C P S V
« nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Friss
    Statcounter
    stats for wordpress