Polgár

Hány éves vagy? Tök mindegy…

By on december 7th, 2016

imagesA legtöbb mai, magyar, városi emberről, aki 28 és 45 között van, szinte meg sem lehet mondani, hogy pontosan hány éves.

Jellemző ez a feltörekvő 70-es, 80-as évek szülötteire, akik polgári családba születtek, leginkább város lakók és egzisztenciálisan a közép réteg és a felső réteg különböző szinjein élnek.

Következménye mindez annak, hogy a mai társadalom rettegve fél az öregedéstől, holott a nyugati országok már eszerint élnek és elfogadták a idősödő életmódjuk minden velejáróját és kiépítettek olyan szociális és gazdasági hálót, amelyben egyátalán nem szégyen öregnek lenni.

Nálunk még virágzik a fiatalság kultusz. Az a menő, a vagány, a szerencsés, a boldog, a gazdag, aki fiatal, trendi, feszes, ránctalan, egész áldott nap vigyorog és süt róla a felelőtlenség, a gondtalanság és a mérhetetlen szabadság. Képtelenek vagyunk szabadulni a gondolattól, hogy valamilyen módon elveszítsük a szabadságunkat és emiatt mindenre képesek vagyunk, még arra is, hogy olykor bohócot csinálljunk magunkból.

A mai középkorú nő már nem tigris mintás cicanaciban, tűsarkúban és idétlenül hosszú műkörömben megy a gyerekért az oviba, hanem menő bőrdzsekiben jár, arc és egyéb test kezelésekre jár, visszafogott a sminkje, óriásikat tud bulizni, férfiakat megszégyenítő mennyiségben képes alkoholt meginni, úgy, hogy közben az arca rezzenéstelen marad. Azt kommunikálja magáról, hogy mennyasszonyi fátylat még Halloweenkor sem viselne, idegrángást kap a gyereksírástól, és kizárólag hetente egyszer, 2 óráig érdekli egy férfi, amíg az eljátszadozik rajta és bemutatja azt a bizonyos szürke valahány árnyalatát.

Valahogy hasonló a másik nem fiatalsághoz és szabadságoz való viszonya is. Abban különböznek talán, hogy míg a nő nem fél az elköteleződéstől, – és ha mégis valami csoda folytán megjelenne igen Kedves Béla egy hófehér Panamérán, akkor azért dobna csapot-papot, marketing manager pozit, cuki, izmos, szakállás szeretőt egy sivító, szöszi babáért, – és szingliként hirdeti a személyi szabadságát, addig a férfi ódzkodik attól, hogy ujjára arany gyűrűt húzzanak. A mai 35 éves férfi ismérve, hogy az élete szinte semmiben sem külnbözik attól, ahogyan 18 éves korában élt. Az egyetlen különbség, hogy most dolgozik és több pénze van. Szórakozni ugyanúgy eljár, képben van a legjobb kupik és clubok kínálatával, pont annyit iszik, mint fősuli alatt, tudatmódosítókból már megveszi a drágábbat, mert van rá cash és már jóval kevesebbszer esik szerelmbe, mert már cseppet sem hisz a holtomiglan-holtodiglanban, és különben is olyan sok a jó nő. Biztos, hogy jók? (ezt csak mellékesen kérdezem…)

A szabadságot, a felelőtlenséget állati nehéz elengedni, és a legtöbb házasságban élő ember börtönben érzi magát és remegő tennyérrel várja, hogy valaki becsempésszen neki egy kést, hogy elkezdhesse kireszeleni a menekülő alagutat a kapcsolatból. Sokan egész nap henyélnek a zárkában, esténként pedig kilógnak a titkos alagúton át a másik életbe. Ez pedig – valljuk be őszintén – elveszi a kedvet a komoly, megfontolt, felelősségteljes élettől. Ki szeretne egy olyan életbe belekezdeni, ami már az elején halálra van ítélve? Ki szeretné egy bizonytalan és véges kapcsolatra lecserélni, megszokott, nyugodt, fiatalos, szélvész és bohém életét erre? Sokan nem, pedig valójában megéri.

Mondom mindezt jómagam, aki mérhetetlenül szeretek élni, minden percét, gyötrelmét, szenvedését, szerelmét, elengedését, elvesztését, elválását, boldogságát és pozitív stresszét élvezem annak, ami törénik velem. Hiszem, hogy mindennel, amit megélünk, sokkal többek leszünk, nem mellesleg lesz mivel felvágni 80 akárhány évesen az unokák előtt, de mi magunk jószívvel emlékszünk vissza a megélt minőségi órákra, percekre, hetekre, hónapokra. Az sem baj, ha az életünk sokszereplős, az enyém biztosan az lesz, és ettől lesz az igazi. A barátaim, a családom, a szerelmeim mind hozzátettek ahhoz, hogy tartalmas és hosszú legyen a fiatalságom és remélem majd az idős éveim is. Amúgy megérné?…

TAGS
Naptár
2020. augusztus
H K S C P S V
« júl    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Friss
    Statcounter
    stats for wordpress